(για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμ. 37 cm) για το σιρόπιΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι, γιατί για να σιροπιαστεί καλά το γλυκό μας, πρέπει το σιρόπι να είναι παγωμένο και η καρυδόπιτα μας καυτή αμέσως μόλις βγάλετε το ταψί σας απ’ το φούρνο. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σ ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 7′ έως 8′.
Χτυπάμε με τη βοήθεια του μίξερ τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο. Στη συνέχεια, χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη για περίπου 25′ με 30′. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ, αλλά είναι σημαντικό να χτυπήσετε τα αυγά με τη ζάχαρη αρκετή ώρα. Θα βοηθήσει αν έχετε μίξερ με κάδο, ώστε να είναι ελεύθερα τα χέρια σας. Έχουμε αναμείξει σ ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι, την καρυδόψιχα, το γαρύφαλλο με τη κανέλα, το baking powder. Σ ένα ποτήρι αναμειγνύουμε τη σόδα με δύο κουταλιές της σούπας νερού…ίσα ίσα να διαλυθεί η σόδα.
Αφού έχει ετοιμαστεί το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το λικέρ, τη σόδα και σταδιακά το μείγμα με τα στερεά υλικά μας. Αφού αναμείξουμε καλά όλα τα υλικά μας, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα ανακατεύοντας μαλακά με μια μαρίζ ώστε να μην “φύγει ο αέρας” απ’ τα ασπράδια.
Αλευροβουτυρώνουμε το ταψί μας και χύνουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20′ και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου σε ένδειξη “αέρα”. Σε περίπτωση που η κουζίνα σας δεν διαθέτει αέρα (λίγο δύσκολο βέβαια αλλά just in case) ψήνουμε το γλυκό μας στους 190 βαθμούς για περίπου μια ώρα στην ένδειξη πάνω-κάτω αντίσταση.
Σε περίπτωση που το σιρόπι μας δεν είναι τελείως παγωμένο, γεμίζουμε μια λεκάνη με παγάκια και βάζουμε μέσα το κατσαρολάκι μας και το αφήνουμε για λίγη ώρα έως να παγώσει τελείως.
Αφού βγάλουμε το γλυκό μας απ’ το φούρνο προσθέτουμε σταδιακά με μια κουτάλα το σιρόπι. Τέλος, προσθέτουμε καρύδι τριμμένο ή τρούφα.
Tips:
- Το γλυκάκι μας είναι καλύτερο να σερβιριστεί παγωμένο και ίσως την επόμενη μέρα.
- Μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό σας με παγωτό βανίλια.