ΥΛΙΚΑ
- 600 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 260 gr πλήρες γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 11 gr ξηρή μαγιά
- 100 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 40 gr κρυσταλλική ζάχαρη
- 8 gr αλάτι
- 8 gr εκχύλισμα βανίλιας
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο ξεκινάμε να τα ανακατεύουμε. Για 2 λεπτά σε πολύ χαμηλή ένταση και μετά για 10 λεπτά σε δυνατή ένταση έως ότου όλη η ζύμη μας να έχει συγκεντρωθεί γύρω από το γάντζο, να είναι ελαστική και τέλος,να μπορείτε να την ¨ανοίξετ唨με τα δάκτυλα σας χωρίς να “σπάσει”.
Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και το ζυμώνουμε με πολύ απαλές κινήσεις γυρίζοντας απλά στις άκρες προς τα μέσα για λιγότερο από ένα λεπτό και φτιάχνουμε μια ωραία μπαλίτσα.
Βάζουμε τη ζύμη μας σε μια λαδωμένη λεκάνη και βάζουμε το μπολ σε μια σακούλα. Αφήνουμε σε ζεστό χώρο για να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη μεταφέρουμε με απαλές κινήσεις σε αλευρωμένο πάγκο και το “ανοίγουμε” με το πλάστη σε πάχος 1,2 cm περίπου. Επειδή, η ζύμη μας είναι πολύ αφράτη και έχει πολύ αέρα μέσα της, τη χειριζόμαστε με πολύ απαλές κινήσεις.
Όταν ανοίξουμε τη ζύμη μας, παίρνουμε ένα τσέρκι ή απλά ένα ποτήρι και κόβουμε τη ζύμη μας. Πρέπει να κάνουμε και τη τρυπούλα στη μέση, αν δεν έχετε τσέρκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καπάκι από μπουκάλι.
Ένα κόλπο που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μη χρειάζεται να ακουμπάμε πολύ τη ζύμη με τα χέρια μας είναι, αφού κάνουμε τη τρυπούλα στη μέση, βάζουμε το λουκουμαδάκι μας σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει ξανά.
Όταν τα λουκουμαδάκια μας φουσκώσουν ξανά, περίπου κατά 50% απ’ το αρχικό τους μέγεθος, είναι έτοιμα για τηγάνισμα. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο για να τσεκάρουμε τη θερμοκρασία του λαδιού.
Όταν το λάδι μας είναι στους 160 βαθμούς Κελσίου ρίχνουμε τα λουκουμαδάκια μαζί με τη λαδόκολλα, την οποία αφαιρούμε εύκολα μετά από ένα λεπτό. Τηγανίζουμε τα λουκουμαδάκια μας μέχρι να χρυσίσουν και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να παγώσουν ελαφρώς.
Όταν έχουν κρυώσει λίγο, τα βυθίζουμε σε άφθονη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε σχάρα να παγώσουν και μετά……απλά απολαμβάνετε!
Όποιος ξεκινήσεις, απλά δε μπορεί να σταματήσει…απλά υπέροχα και παράλληλα….πανεύκολα!