ΥΛΙΚΑ
(για 12 σταφιδόψωμα μετρίου μεγέθους)
- 560 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 11 gr. ξηρή μαγιά
- 280 gr. πλήρες γάλα
- 1 μεγάλο αυγό
- 100 gr. μασκαρπόνε σε θερμ. δωματίου
- 50 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
- 8 gr. ζάχαρη βανίλιας
- 8 gr. αλάτι
- 150 gr. ξανθές σταφίδες
- 1 αυγό με λίγο γάλα (για άλειμμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αυγό και το γάλα, χρησιμοποιώντας το γάντζο, αρχικά “χτυπάμε” σε χαμηλή ένταση για 1 λεπτό και στη συνέχεια, αυξάνουμε την ένταση και αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει για 10 ακόμη λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ζάχαρες, το αλάτι και το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε με τη βοήθεια του μίξερ για 10 λεπτά ακόμη, όταν η ζύμη “μαζευτεί” στο γάντζο τότε είναι έτοιμη.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και χτυπάμε ακόμα για 1 λεπτό.
Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μια λεκάνη και αφού τη σκεπάσουμε με μια νωπή πετσέτα, αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρώς με τρεις μόλις κινήσεις. Προσπαθούμε να μην αφαιρέσουμε τον αέρα από τη ζύμη μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια περίπου ίδιου βάρους (περίπου 60 γρ.).
Πλάθουμε ελαφρώς σε μπαλάκια τη ζύμη μας και τα βάζουμε σε λαμαρίνα, που έχουμε πριν απλώσει λαδόκολλα.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα μπαλάκια μας.
Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο, ο οποίος είναι σβηστός, και αφήνουμε τη ζύμη μας σχεδόν να τριπλασιαστεί.
Τέλος, ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 περίπου λεπτά…..όταν πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμα.
Όταν παγώσουν, μπορείτε να τα απολαύσετε.
Είναι πολύ αφράτα και μαλακά!
Για να παραμείνουν αφράτα τα “κλείνετε” σε αεροστεγές σακουλάκι ή τα τυλίγετε με μεμβράνη.