Υπέροχο καταϊφογαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ

(ένα στρογγυλό σκεύος διαμ. 24 cm και περ. 5 cm ύψος)

  • 300 περ. gr φύλλο καταϊφι
  • 200 gr βούτυρο (λιωμένο)

για τη κρέμα

  • 860 ml γάλα πλήρες
  • 150 gr ζάχαρη
  • 100 gr σιμιγδάλι ψιλό
  • 35 gr βούτυρο
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

για το σιρόπι

  • 320 gr ζάχαρη
  • 130 gr νερό
  • 70 gr γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Επειδή πρέπει το σιρόπι μας να είναι παγωμένο και το γλυκό μόλις να έχει “βγει” απ’ το φούρνο, ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι ώστε να έχει χρόνο να παγώσει. Οπότε προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Το σιρόπι μας είναι έτοιμο όταν μια σταγόνα απ’ το σιρόπι μένει “συμπαγής” όταν την ακουμπήσουμε στο νύχι μας.

Στη συνέχεια χτενίζουμε καλά το κανταϊφι ώστε να μην έχει κόμπους….αφιερώστε αρκετό χρόνο σ’ αυτό το βήμα γιατί όσο πιο σχολαστικά το κάνετε, τόσο πιο ωραίο θα είναι το γλυκό μας. Όταν τελειώσουμε,σκεπάζουμε το φύλλο με μια πετσέτα για να μη ξεραθεί.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε απ τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύετε καλά.

Επιστρέφουμε λίγο γρήγορα στο φύλλο μας. Βουτυρώνουμε καλά το σκεύος μας και αρχίζουμε να στρώνουμε το φύλλο, ενώ βουτυρώνουμε καλά πατώντας ελαφρώς το φύλλο, προσοχή πρέπει να βάλουμε και φύλλο στα πλαϊνά τοιχώματα πολύ καλά βουτυρωμένο. Χύνουμε τη κρέμα μας και σκεπάζουμε το γλυκό μας με το υπόλοιπο κανταΐφι βουτυρώνοντας πολύ καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι το γλυκό μας να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.

(Μπορεί το σιρόπι μας να μην έχει παγώσει τελείως μέχρι να ψηθεί το γλυκό μας μπορείτε να το παγώσετε γρήγορα βυθίζοντας το κατσαρολάκι σας σ’ ένα μπολ γεμάτο παγάκια.)

Όταν βγάζουμε το γλυκό μας ξεκινάμε το σιρόπιασμα του. Περιχύνουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας το σιρόπι σε δύο δόσεις….για να δώσουμε τη δυνατότητα στο γλυκό μας να απορροφήσει σωστά το σιρόπι.

Το γλυκό μας είναι έτοιμο προς απόλαυση!!…..γευτείτε το είτε ζεστό είτε κρύο.

Μια συμβουλή μας….δοκιμάστε το….είναι πανεύκολο και πραγματικά υπέροχο….δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ αυτά των ζαχαροπλαστείων και το κυριότερο…..το έχετε ετοιμάσει εσείς!!!

(αν δεν αποκαλύψετε ότι είναι σπιτικό όλοι θα νομίζουν ότι το αγοράσατε από κάποιο καλό ζαχαροπλαστείο….δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!!!)