Κριτσίνια σπιτικά

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλ. κρασί (κατά προτίμηση λευκό)
  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 φλ. περ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ηλιόσπορους ή σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. Χρειαζόμαστε μια μαλακή ζύμη που να μπορεί να πλάθεται εύκολα χωρίς να σπάει, γι’ αυτό το αλεύρι πρέπει να το προσθέτετε σιγά-σιγά.

Πλάθουμε τα κριτσίνια μας. Προσοχή επειδή “φουσκώνουν”, αν τα θέλετε πολύ λεπτά τότε πρέπει να τα πλάσετε αρκετά λεπτά ώστε να έχουν περιθώριο να “φουσκώσουν” και να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος.

Αφού τα πλάσουμε, τα περνάμε από λεκάνη που έχει χλιαρό νερό και λίγο ζάχαρη για να μπορέσουν να “κολλήσουν” οι ηλιόσποροι ή το σουσάμι και στη συνέχεια τα περνάμε από πασπάλισμα που επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα μας. Ως πασπάλισμα, μπορείτε να βάλετε ότι προτιμάτε….ηλιόσπορους, σουσάμι ή και τίποτα. Εμείς προτιμούμε και προτείνουμε ηλιόσπορους ή σουσάμι.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς στην ένδειξη πάνω-κάτω αντίσταση  για περίπου 20′ μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα αφήνετε λίγο να παγώσουν και απολαύστε τα!

Tips:

  • Ιδανικά θέλουμε λευκό ξηρό κρασί αλλά σε περίπτωση που δεν έχετε μπορείτε να βάλετε ότι έχετε διαθέσιμο.
  • Η ποσότητα της δόσης αυτής είναι περίπου δύο λαμαρίνες για μέτριο μέγεθος κριτσινιού.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να τα αποθηκεύσετε σε κάποια συσκευασία πρέπει να τα αφήσετε να παγώσουν τελείως, γιατί διαφορετικά θα σας μαλακώσουν.