Θεική και πανεύκολη κολοκυθόσουπα βελουτέ

ΥΛΙΚΑ

(4 μερίδες)

  • 1 kl πορτοκαλί κολοκύθα καθαρισμένη
  • 2 καρότα
  • 1 πατάτα
  • 1 lt ζωμός λαχανικών
  • 100 ml γάλακτος light
  • κάρδαμο
  • αλάτι-πιπέρι
  • ξύσμα και χυμός απ’ ένα (1) πορτοκάλι
  • λίγο λευκό κρασί
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τη κολοκύθα μας και τη κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια όχι ιδιαιτέρως μικρά αλλά όλα περίπου το ίδιο μέγεθος. Κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας και τα κόβουμε επίσης σε κυβάκια ίδιου περίπου μεγέθους.

Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά μας και σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το ζωμό.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα με 40′ περίπου…πρέπει να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Όταν η σούπα μας είναι έτοιμη, αφαιρούμε τη κατσαρόλα απ το μάτι της κουζίνας και πολτοποιούμε το μείγμα όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα. Στη συνέχεια είναι πολύ σημαντικό να “περάσετε” τον πολτό που έχετε δημιουργήσει απο σινουά (λεπτό κωνικό σουρωτήρι) ώστε να έχει η σούπα σας όσο το δυνατόν πιο βελούδινη υφή. Σε περίπτωση που δεν το κάνετε απλά η σούπα θα έχει μια πιο “πηχτή” υφή λόγω του αμύλου. Εσείς επιλέγετε…απλά εμείς που έχουμε δοκιμάσει και τις δύο εκδοχές προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση του σινουά.

Στη συνέχεια επιστρέφουμε τη σούπα μας στη κουζίνα και μόλις πάρει μια πρώτη βράση προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος…μην ανακατέψετε πολύ τη σούπα αμέσως μόλις ρίξετε τη κρέμα γάλακτος,κουνήστε λίγο τη κατσαρόλα και αφού πάρει κάποιες βράσεις μπορείτε να την ανακατέψετε με μια κουτάλα. Όταν δείτε ότι η σούπα σας έχει πάρει ένα όμορφο ομοιόμορφο χρώμα,προσθέτετε τη μαργαρίνη και αφαιρείτε τη κατσαρόλα απ’ τη κουζίνα.

Η σούπα σας είναι έτοιμη. Την αφήνετε ελάχιστα λεπτά…τουλάχιστον εμείς αυτό κάνουμε…και την απολαμβάνετε.

Tips:

  • Για μια πιο light εκδοχή μπορείτε να αντικαταστήσετε τη κρέμα γάλακτος με γιαούρτι αλλά…οφείλω να σημειώσω ότι η υφή της δεν θα είναι η ίδια γιατί η κρέμα γάλακτος τη βοηθά να “δέσει” καλύτερα…είναι όμως εξίσου καλή στη γεύση. Επιλογή για κάποιον που θέλει να προσέξει λίγο παραπάνω τη διατροφή του.
  • Στη συνταγή προτείνω light κρέμα γάλακτος όχι λόγω θερμίδων αλλά γιατί η κρέμα με πλήρη λιπαρά δημιουργεί μια πιο παχύρρευστη υφή που δε τη χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη συνταγή.
  • Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε λίγο καπνιστό μπέικον και λίγα κρουτόν στο σερβίρισμα…πάνε καταπληκτικά με τη σούπα.
  • Σε περίπτωση που δεν την καταναλώσετε άμεσα μπορείτε να τη ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων την επόμενη ημέρα….θα είναι μια χαρά…το έχουμε κάνει άπειρες φορές!