μοσχαρι γιουβετσι

Μοσχαράκι-γιουβετσάκι

ΥΛΙΚΑ

(για 4 μερίδες)

Μια παραδοσιακή συνταγή…… αλλά ό Κώστας λέει ότι το “πετυχαίνω”  οπότε θα έλεγα να το δοκιμάσετε…..μπορεί οι παραδοσιακές μαγείρισσες (μαμάδες…θείες…..γιαγιάδες…) να μη συμφωνούν αλλά εμείς είπαμε….μαγειρεύουμε ότι και όπως μας αρέσει…δεν ακολουθούμε απαραίτητα κανόνες….

  • 500 γρ. μοσχάρι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. χυμός ντομάτας
  • 70 γρ. ντομάτα πελτέ
  • 1/2 φλ. κρασί
  • αλάτι-πιπέρι
  • κανέλα
  • γλυκιά πάπρικα
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγη ζάχαρη
  • 1/2 πακέτο κριθαράκι μέτριο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τις πιπεριές σε ότι μέγεθος επιθυμείτε, το καροτάκι, δεν έχει πολλές επιλογές, το κόβετε σε μέτρια στρογγυλά κομμάτια….το σκόρδο το αφήνουμε στην άκρη γιατί θα το βάλουμε στη πρέσα οπότε θα το κάνουμε απευθείας στη κατσαρόλα.

Έχουμε το μοσχαράκι μας κομμένο σε μερίδες…ξέχασα να σας πω θα χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, έτσι ώστε το κρεατάκι μας να γίνει γρήγορα και να μείνει ζουμερό.

Όποτε παίρνουμε τη χύτρα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το μοσχαράκι να σωταρισθεί. Τσιγαρίζουμε καλά  το κρέας μας απ’ όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το κρεμμύδι μας, το σκόρδο και όταν σωταριστούν τις πιπεριές με το καρότο. “Σβήνουμε” με κρασί…..και το αφήνουμε να εξατμισθεί. Παράλληλα ζεσταίνουμε στο βραστήρα νερό ώστε όταν προσθέσουμε το νερό στο φαγητό να μη “πέσει” ο βρασμός.

Όταν έχει σχεδόν εξατμισθεί το κρασί μας προσθέτουμε το χυμό ντομάτας με τον πελτέ και τα μπαχαρικά μας…..μη ξεχάσετε τη ζάχαρη….και τέλος προσθέτουμε το ζεστό νερό. Βάζουμε αρκετό νερό, έτσι ώστε όταν θα μεταφέρουμε το φαγητό μας στο φούρνο να μη προσθέσουμε νερό….να εκμεταλλευτούμε αυτό μέσα στο οποίο έχει μαγειρευτεί το φαγητό μας και έχει εμποτιστεί με όλες τις μυρωδιές και γεύσεις απ’ τα λαχανικά και το κρεατάκι μας.

Κλείνουμε τη χύτρα μας και αφήνουμε το φαγητάκι μας να μαγειρευτεί για 40′ περίπου.

Όταν το φαγητάκι μας είναι έτοιμο, ανοίγουμε τη χύτρα και βάζουμε όλο το φαγητό μας με όλο το ζουμί σ ένα πυρέξ….ρίχνουμε και το κριθαράκι μας ….ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε ένδειξη αέρα και κάτω αντίσταση για περίπου 15 με 20′.

Όταν βγάλετε το πυρέξ απ’ το φούρνο θα έχει αρκετό ζουμάκι γιατί το κριθαράκι απορροφά σάλτσα μέχρι να κρυώσει….αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να έχει ψηθεί το κριθαράκι σας.

Στρώσετε το τραπέζι σας και απολαύστε…..βάλτε και φετούλα μαζί….ταιριάζει τέλεια!!!

Καλή σας όρεξη!!