ΥΛΙΚΑ
( για 2 πλούσιες μερίδες)
- 1,5 lt ζωμός κοτόπουλου
- 180 ml λευκό κρασί
- 6 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.γ. σκόρδο λιωμένο
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ρύζι για ριζότο
- 2 κ.γ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 60 ml του κρασιού, το κύβο κότας και ζεστό νερό, αφού διαλυθεί ο κύβος χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, γιατί το μείγμα αυτό θα προστίθεται λίγο λίγο στο μείγμα του ρυζιού.
Σ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο, το 1 κ.γ. σκόρδο,το πιπέρι και τέλος τις γαρίδες. Αφήνουμε για περίπου για 2 λεπτά και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά περίπου. Αν επιλέξετε καθαρισμένες κατεψυγμένες γαρίδες, αυτές είναι προ βρασμένες, οπότε δεν απαιτείται πολύς χρόνος ψησίματος για τις γαρίδες. Όταν οι γαρίδες σας ετοιμαστούν τις αφαιρείτε από το τηγάνι και βάζετε στην άκρη τα ζουμάκια του…..θα τα χρειαστούμε αργότερα.
Σ ένα άλλο τηγάνι βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο (4 κ.σ.) , το κρεμμύδι και το 1 κ.σ. σκόρδο και αφήνουμε τα σωταριστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και αφού σωταριστεί, χαμηλώνετε τη φωτιά και αρχίζετε να προσθέτετε σιγά σιγά το ζωμό. Ανακατεύετε συνεχώς και όταν το ρύζι απορροφά το ζωμό τότε προσθέτετε την επόμενη κουταλιά. Η διαδικασία αυτή είναι λίγο κουραστική γιατί θα χρειαστεί αρκετό χρόνο το ρύζι για να μαγειρευτεί….αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ο ζωμός μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί όλος θα πρέπει να δοκιμάσετε το ρύζι και όταν θεωρήσετε ότι έχει μαγειρευτεί δε προσθέσετε άλλο ζωμό….μάλλον θα σας περισσέψουν περίπου 2 κουταλιές ζωμός. Η διαδικασία αυτή θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά.
Όταν το ρύζι σας είναι έτοιμο, προσθέτετε το υγρό μέσα στο οποίο είχαμε μαγειρέψει τις γαρίδες και όταν το απορροφήσει εντελώς, αφαιρείτε το σκεύος απ’ τη φωτιά. Τέλος, προσθέτετε τις γαρίδες, το μαϊντανό, λίγη παρμεζάνα και ανακατεύετε.
Σερβίρουμε και προσθέτουμε πιπέρι και παρμεζάνα….αν το επιθυμούμε.